🌟 شرکت اول طب تجارت بین الملل 🌟
ارسال رایگان، تحویل فوری
تلفن های تماس:

۶۶۴۶۲۱۴۸-۶۶۴۰۶۴۱۸-۶۶۹۵۵۹۲۵

۸۸۳۱۰۱۶۴

علائم پارگی پرده گوش و درمان آن

 
پارگی پرده گوش (سوراخ شدن پرده تمپان/tympanic membran perforation) سوراخ یا پارگی در بافت نازکی است که مجرای گوش شما را از گوش میانی جدا می‌کند. پارگی پرده گوش می‌تواند منجر به کاهش شنوایی شود. همچنین می‌تواند گوش میانی شما را در برابر انواع عفونت‌ها آسیب پذیر کند.
پارگی پرده گوش معمولاً طی چند هفته بدون درمان بهبود می‌یابد. اما بعضی اوقات برای بهبودی به ترمیم یا جراحی ترمیم گوش نیاز می‌شود.

پارگی پرده گوش چیست؟

پرده گوش (پرده تمپان) دو نقش اصلی ایفا می‌کند. اولین نقش آن، دریافت امواج صوتی در صورت برخورد با پرده گوش است. پرده گوش در وهله اول امواج صوتی را به استخوانچه‌های گوش میانی(Middle ear) هدایت می‌کند.
دومین نقش اصلی پرده گوش، حفاظت  از ساختار های گوش میانی است؛ به این صورت که به عنوان یک مانع عمل کرده و از گوش میانی شما در برابر آب، باکتری و سایر مواد خارجی محافظت می‌کند.
پارگی پرده گوش یک سوراخ یا پارگی کوچک در پرده گوش یا پرده صماخ است. پرده گوش یک بافت نازک است که گوش میانی و مجرای گوش خارجی را از یکدیگر جدا می‌کند.
این پرده با ورود امواج صوتی به گوش مرتعش می‌شود. ارتعاشات از طریق استخوان‌های کوچک گوش میانی انتقال می‌یابد. از آنجا که این ارتعاش به شما امکان شنیدن می‌دهد، در موارد نادر می‌تواند باعث کاهش شنوایی دائمی شود.

دلایل پارگی پرده گوش

عفونت

عفونت گوش(ear infection) یکی از شایع‌ترین علل پارگی پرده گوش به ویژه در کودکان است. در طی عفونت گوش، مایعات در پشت پرده گوش جمع می‌شوند. فشار حاصل از تجمع مایعات می‌تواند باعث سوراخ یا پارگی پرده گوش شود.

تغییرات فشار

برخی فعالیت‌ها که با تغییر ناگهانی فشار هوا همراه هستند می‌تواند باعث تغییر فشار در گوش گردد و در نهایت باعث صدمه به پرده گوش شود. این اختلال به باروتروما(ear barotrauma) معروف است و معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خارج از گوش به شدت با فشار داخل گوش متفاوت باشد. فعالیت‌هایی نظیر غواصی، پرواز در هواپیما، رانندگی در ارتفاعات، امواج، ضربه مستقیم و شدید به گوش، آسیب یا ضربه می‌توانند باعث باروتروما شوند.

ضربه‌ها

ضربه‌ها همچنین می‌توانند پرده تمپان گوش را پاره کنند. هرگونه ضربه به گوش یا کنار سر می‌تواند باعث پارگی شود. موارد زیر به عنوان پارگی تمپان گوش شناخته شده است:
1- ضربه خوردن گوش همانند سیلی زدن
2- آسیب دیدگی در حین ورزش
3- افتادن روی گوش
4- تصادفات رانندگی
ضربه صوتی یا آسیب به گوش در اثر صداهای بسیار زیاد، می‌تواند پرده گوش شما را پاره کند. با این حال، این موارد به همان اندازه معمول نیستند.

علائم پارگی پرده گوش

درد علامت اصلی پارگی پرده گوش است. برای اغلب افراد، درد ممکن است شدید باشد، در طول روز ثابت بماند یا می تواند شدت آن کم یا زیاد شود. معمولاً با از بین رفتن درد، گوش شروع به تخلیه می‌کند. در این مرحله ممکن است مایعات آبکی، خونی یا چرکی از گوش آسیب دیده تخلیه شود.
پارگی ناشی از عفونت گوش میانی معمولاً باعث خونریزی می‌شود. این عفونت‌های گوش به احتمال زیاد در کودکان خردسال، افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا یا در مناطقی با دارای آلودگی هوا اتفاق می‌افتد.
ممکن است مقداری کاهش شنوایی موقت یا کاهش شنوایی در گوش آسیب دیده داشته باشید. همچنین می‌توانید وزوز گوش(tinnitus)، صدای زنگ یا وزوز مداوم در گوش یا سرگیجه(vertigo#) را تجربه کنید.

عوارض پارگی پرده گوش

اگر تمپان گوش شما پاره شود، مشکلات غیرمعمولی ایجاد می‌شود، به خصوص اگر بعد از سه تا شش ماه نتواند به طور طبیعی بهبود یابد. عوارض احتمالی عبارتند از:

از دست دادن شنوایی(Hearing loss)

معمولاً کاهش شنوایی موقتی است و فقط تا زمان بهبودی پارگی یا سوراخ در پرده گوش شما ادامه می‌یابد. اندازه و محل پارگی می‌تواند بر میزان کاهش شنوایی تأثیر بگذارد.

تشخیص پارگی پرده گوش

پزشک  می‌تواند از روش‌های مختلفی برای تشخیص پارگی پرده گوش استفاده کند. برخی از این روش‌ها در ادامه بیان شده است که عبارتند از:

نمونه برداری از ترشحات گوش

در این روش پزشک ممکن است از  ترشحات گوش که به علت عفونت نشت کرده است نمونه برداری کرده و آزمایش کند.

معاینه اتوسکوپی

در این روش پزشک از یک دستگاه تخصصی که اساس کار آن نور است برای مشاهده کانال گوش استفاده می‌کند.

یک آزمایش شنوایی سنجی

در این روش شنوایی شناس قدرت شنوایی شما را بررسی می‌کند تا میزان، شکل و نوع کم شنوایی مشخص شود.

درمان پارگی پرده گوش

درمان‌های پارگی پرده گوش عمدتا برای تسکین درد و از بین بردن یا جلوگیری از عفونت طراحی شده است.

ترمیم

اگر گوش آسیب دیده به طور طبیعی بهبود نیابد، پزشک ممکن است پرده گوش را ترمیم کند. ترمیم شامل قرار دادن یک تکه کاغذی دارویی بر روی پارگی پرده است. ترمیم پرده گوش به بازسازی پرده گوش کمک می‌کند.

آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند عفونت‌هایی را که منجر به پارگی لاله گوش شما شده است، از بین ببرد. آنتی بیوتیک‌ها از شما در برابر ابتلا به عفونت‌های جدید در اثر سوراخ شدن یا پارگی پرده گوش محافظت می‌کنند. پزشک ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی یا قطره گوش تجویز کند. همچنین ممکن است به شما گفته شود که از هر دو شکل دارو استفاده کنید.

پیشگیری از پاره شدن پرده گوش

برای جلوگیری از پارگی غشای داخلی گوش (سوراخ شده) رعایت نکات زیر توصیه می‌شود.

1- جهت درمان عفونت گوش میانی اقدام کنید

از علائم و نشانه‌های عفونت گوش میانی، از جمله گوش درد(ear pain)، تب، گرفتگی بینی و کاهش شنوایی مطلع باشید. کودکان مبتلا به عفونت گوش میانی اغلب کلافه هستند و ممکن است از خوردن غذا امتناع کنند. برای جلوگیری از آسیب احتمالی به پرده گوش، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

2- هنگام پرواز از گوش‌های خود محافظت کنید

در صورت امکان، در صورت سرماخوردگی یا آلرژی که باعث گرفتگی بینی یا گوش می‌شود، پرواز نکنید. در هنگام برخاستن و فرود آمدن، فشار گوش‌های خود را با خمیازه کشیدن یا جویدن آدامس تنظیم کنید.

3- گوش خود را از اشیا خارجی دور نگه دارید

هرگز سعی نکنید موم گوش(ear wax) اضافی یا سخت شده را با وسایلی مانند پنبه، گیره کاغذ یا سنجاق مو، خارج کنید. این موارد می‌توانند به راحتی پرده گوش شما را پاره یا سوراخ کند.

4- از گوش خود در برابر صدای انفجاری محافظت کنید

از فعالیت‌هایی که گوش شما را در معرض صدای انفجار قرار می‌دهد، خودداری کنید. اگر سرگرمی‌ها یا کارهای شما شامل فعالیت‌های برنامه‌ریزی شده‌ای می‌شود که صدای انفجاری تولید می‌کند، با استفاده از هدفون‌های محافظ گوش  از گوش خود در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت کنید.

علائم پارگی گوش در کودکان و نوزادان

در صورتی که علائم زیر را مشاهده کردید سریعا به پزشک متخصص گوش مراجعه کنید؛
  •  درد خفیف تا شدید
  •  نشت ترشحات خونی یا چرکی از گوش
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  •  سرگیجه مداوم
  •  زنگ زدن گوش

مراقبت‌های لازم از گوش در زمان پارگی پرده گوش

  1. هرگز از قطره‌های گوش بدون نسخه و تجویز پزشک استفاده نکنید! با سوراخ شدن پرده گوش برخی از انواع قطره‌ها به راحتی می‌توانند وارد گوش میانی یا حلزون گوش شده و مشکلاتی را ایجاد کنند.
  2. سعی کنید مجرای گوش را خشک نگه دارید.
  3. قراردادن یک کیسه گرم بر روی گوش به کاهش درد شما کمک می‌کند.
  4. درصورت نیاز از مسکن‌هایی مثل ایبوبروفن به ‌منظور کاهش درد استفاده کنید.
  5. اجتناب از بادکردن بیش از حد بینی به دلیل وارد آوردن فشار زیاد به پرده گوش ( منظور از بادکردن بینی هنگامی است که دهان خود را بسته، بینی خود را هم مسدود کرده و با فوت کردن سعی در خارج کردن هوا از گوش خود دارید)

در صورت پارگی پرده گوش آیا می‌توان شنا کرد؟

خیر؛ بعد از سوراخ شدن پرده‌ی گوش شنا به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. از آنجایی که پرده گوش سوراخ است؛ در صورت ورود آب به داخل گوش، به درون گوش میانی هم نفوذ کرده و باعث تشدید یا ایجاد عفونت می‌گردد. 

همچنین غواصی در اعماق دریا باعث ایجاد فشار بیش از حد بر روی پرده‌ی گوش آسیب دیده شده و به دنبال آن صدمات زیادی را به همراه خواهد داشت. به طور کلی به افرادی که با پارگی پرده گوش مراجعه می‌کنند توصیه اکید می‌شود که مجرای گوش خود را خشک نگه دارند.

موم گوش ژله ای CLEVER plus

نحوه استحمام در زمان پارگی پرده گوش

در افرادی که دچار آسیب پرده گوش شده‌اند، برای جلوگیری از ایجاد یا تشدید عفونت باید مجرای گوش خشک بماند. بدین منظور قبل از دوش گرفتن با قرار دادن یا استفاده از یک گوشگیر سیلیکونی( CLEVER plus) در گوش خود از عدم نفوذ آب به درون گوش خود اطمینان حاصل کنید. در حین شست‌و‌شو نیز احتیاط شود تا آب به داخل گوش وارد نشود.

موم گوش ژله ای CLEVER plus اول طب تجارت بین الملل

در پایان

در صورت محافظت ازحس شنوایی و جلوگیری از آسیب دیدگی‌های احتمالی، به راحتی می‌توانید از پارگی پرده گوش جلوگیری نمائید. بسیاری از عفونت‌هایی که باعث پارگی می‌شوند، می‌توانند در خانه با استراحت و محافظت از گوش درمان شوند.
با این حال، اگر بیش از چند روز متوجه ترشح از گوش خود شدید یا درد گوش شما شدید تر شد؛ به پزشک مراجعه کنید.